Jadilah Rakan Kembara Naramas Aman ~ Sila daftar di sini



Selasa, 22 Mac 2016

Jazz Degup Jantung New Orleans

Sukakah anda mendengar muzik jazz? Kalau anda tidak begitu mahir dengan muzik ini, cubalah dengar lagu klasik nyanyian Louis Armstrong "When the Saints Go Marching In". Inilah muzik jazz. Terkenalnya lagu "When the Saints Go Marching In" ini membuatkan ia telah menjadi lagu sorak untuk pasukan bola, rugby dan footy di beberapa negara. Louis Armstrong adalah lagenda jazz yang berasal dari New Orleans. Lagu jazz ini begitu popular sehingga menular ke negara kita terutamanya pada tahun 1950an.

New Orleans yang terletak di negeri Louisiana, Amerika Syarikat adalah tempat kelahiran muzik jazz. Muzik ini berdegup dalam jantung kota ini setiap hari dan masa. Sesiapa sahaja boleh melihat dan mendengarnya ~ di pesta Mardi Gras, di kelab-kelab, malahan di tepi-tepi jalan.

Peta New Orleans, Louisiana di selatan Amerika Syarikat diabadikan pada magnet peti sejuk. Louisiana mempunyai keindahan alam semulajadi yang terpelihara. Ini digambarkan melalui bunga magnolia sebagai bunga negeri dan burung Brown Pelican sebagai maskotnya. 

Saya suka topeng Mardi Gras ini kerana ia begitu comel sebagai magnet peti sejuk. Mardi Gras adalah pesta perarakan yang diadakan 47 hari sebelum Easter (Ferbruari-March)
Preservation Hall |Kid Thomas Band di 726 St Peter Street memainkan jazz dari old school. Tiada minuman keras dan makanan dihidangkan di sini. Kanak-kanak dibenarkan masuk.

Mengenali The Big Easy New Orleans dengan berjalan kaki


Ketika berjalan kaki di kota New Orleans pada musim panas pada suatu ketika dulu, saya melihat muzik jazz dimainkan secara live di setiap sudut dan kaki lima kota itu  ~ dari yang groovy hinggalah ke blues, rock, punk, reggae dan brass band. Jalan-jalan popular yang menghidangkan muzik jazz ini ialah Bourbon Street, Decatur Street, Frenchmen Street, Conti Street, St. Peter Street, Oak Street dan banyak lagi. Muzik jazz ini amat sinonim dengan golongan kulit hitam yang ramai berkampung di New Orleans. Mereka asalnya adalah hamba abdi yang dibawa dari Afrika ketika penjajahan Peranchis dan Sepanyol dulu.

Berabad-abad lamanya New Orleans menjadi tanah jajahan Peranchis dan Sepanyol tetapi dijual pada tahun 1803 kerana tanahnya tidak menguntungkan. Dilihat sebagai negeri penuh paya berbuaya, sarang pelacuran dan lubuk penjenayah, penduduknya bangun dan berjuang sehingga menjadi sebuah negeri yang tersendiri ~ seninya berbaur dengan budaya orang Asli Amerika (American Indian), Afrika, Caribbean dan Eropah sehingga melahirkan muzik jazz dan Mardi Gras. Kepelbagaian kaum dan kedudukannya di selatan Amerika Syarikat melahirkan loghat yang berbeza berbanding dengan mereka yang di bahagian utara.

Dikenali dengan jolokan The Big Easy, New Orleans boleh juga diterjemahkan sebagai tempat orang bersenang-lenang dan berleka-leka sebagaimana mendengar alunan muzik jazz tempatan yang merdu. Keadaan santai penduduknya ini amat berbeza dengan The Big Apple ~ jolokan untuk kota metropolitan New York ~ yang sentiasa bergerak pantas dan sibuk. Kerana itu ramai yang jatuh cinta dengan kota jazz ini, namun ada juga yang membencinya.

Yang membencinya mungkin disebabkan banyaknya bar dan kelab-kelab di sepanjang jalan, maka bir begitu bebas diminum kerana harganya yang terlampau murah sehingga membuat peminumnya mabuk hingga muntah-muntah. Bagi mata yang nakal-nakal mereka mengintai melalui lubang-lubang pada dinding kelab untuk menyaksikan persembahan tarian. Bagi yang lebih berani dan bermuka tembok, mereka masuk saja ke dalam kelab itu untuk menyaksikan tarian separuh bogel atau tanpa seurat benangpun.

Seniman jalanan ~  New Orleans adalah tempat berputiknya bakat seni muzik

Menyusuri NOLA dan Sungai Mississippi 


Fridge magnet yang dibuat daripada gelas fibre ni menunjukkan aktiviti dan tarikan utama New Orleans - muzik jazz, trem, kereta kuda, menyusuri sungai Mississippi dengan feri dan French Quarter.

Singkatan New Orleans Louisiana ialah NOLA. NOLA mengajak sesiapa sahaja kembali ke zaman silam dengan menaiki trem antik dan pedati lama di dalam bandar. Feri yang menyusuri sungai Mississippi ~ sungai kedua terpanjang di Amerika itu ~ boleh dinaiki sebagaimana yang kita lihat dalam filem-filem dan buku-buku karya sasterawan dunia Mark Twain: Life on the Mississippi (1883) dan The Adventures of Huckleberry Finn.

Bagi kaki shopping, Frenchmen Art Market menawarkan pakaian butik dan pelbagai barangan seni untuk dibawa pulang. Antara yang rambang mata adalah saya yang merembat pulang poskad, lukisan sketsa persembahan jazz dan magnet peti sejuk.

Poskad  ini menunjukkan: rumah ladang, bot Sternwheeler, pemain jazz dan  pesta Mardi Gras di NOLA
Ini ialah poskad Pontalba Aparments yang saya beli di New Orleans. Apartment ini letaknya di Jakson Square dalam kawasan French Quarter. Bangunan ini dipercayai sebagai apartment yang pertama di Amerika Syarikat. Dibina pada 1849,  balkoni besinya amat unik.
Legasi muzik jazz diteruskan di New Orleans dan digambarkan melalui  lukisan sketsa yang  saya beli ini. 

Antara Katrina dan La Nina


Mungkin bagi sesetengah orang, tempat ini tidak sesuai dengan jiwanya kerana terdapat banyak bar, kelab, muzik, penggunaan dadah, perkhidmatan seks dan jenayah. Ingatkah anda apakah yang telah berlaku 10 tahun lalu di New Orleans? Pada 29 Ogos 2005, New Orleans dilanda taufan Katrina. Taufan ini telah melenyapkan 1,500 nyawa iaitu sebahagian daripada penduduk New Orleans dan memusnahkan harta benda yang bernilai 100 bilion dolar Amerika. Malapetaka ini bukanlah pertama kali berlaku di New Orleans tetapi telah lebih 5 kali. Walaupun pemulihan giat dijalankan, keadaan ekonomi penduduknya masih terpuruk.

Apakah iktibar yang boleh kita pelajari daripada peristiwa ini? Adakah bencana ini akibat perbuatan manusia atau hukum Tuhan? Adakah Katrina New Orleans mempunyai persamaan dan perkaitan dengan La Nina/El Nino yang membawa haba panas ke negara kita sekarang ini? Sekiranya anda mempunyai pandangan tentang ini silalah kongsikan di ruangan di bawah.

Selasa, 1 Mac 2016

#Jipangi: Makanan Pelik Yang Trendy

Pada cuti baru-baru ini saya dan keluarga pergi jalan-jalan, shopping-shopping dan makan-makan di sebuah shopping mallShopping mall ini baru dibuka, iaitu AEON Mall Ipoh Klebang.

Yang menariknya, kami ternampak sejenis makanan pelik yang dijual di situ. Makanan itu digantung dengan banyak di atas tengah-tengah sebuah gerai kecil. Gerai kecil itu letaknya di tengah-tengah tingkat 2, tidak berjauhan dengan food court yang ada di situ.

Apakah makanan yang tergantung di atas tengah-tengah gerai?

Penuh dengan tanda tanya, kamipun mendekatinya. Ia adalah makanan Korea bernama #Jipangi.

Anak saya yang bongsu pula ternampak minuman kegemarannya yang pernah dibelinya di Korea.

"Hei,  Banana Flavoured Milk!" jerita anak saya kegembiraan. Tak sabar-sabar dia hendak membelinya,

Kami melihat-lihat keliling gerai, merenung ke dalam peti sejuk dan membaca maklumat yang terdapat di situ. Sampel makanan yang ditunjukkan nampak menarik. Ia berbentuk J. Macam tongkat pun ada, macam kaki payung pun ada. Ia dibuat daripada snek jagung dan dimakan dengan ais krim. Ais krimnya lembut dan ada macam-macam flavour: vanilla, cokolat, strawberi, pisang, teh hijau....

"Eh! Ada Halal JAKIM!"

Keinginan untuk mencuba #Jipangi meluap-luap apabila kami nampak logo halal dipamerkan.

Minuman Korea kegemaran anak saya dijual di sini. Logo halal JAKIM diletakkan di atas peti sejuk

Apa lagi...kamipun membeli makanan pelik itu. Nak tahu mengapa ia pelik?  Hah.. cuba skrol ke bawah...dan anda pasti setuju dengan saya yang ianya pelik...


Ais krim dipamkan ke dalam #Jipangi menggunakan mesin

Pelik, kan?
Nah! #Jipangi awak!

Kami membayar RM7.00 sebatang. Dengan bentuknya yang pelik kami memakannya dengan seronok bercampur gelihati.

Boleh letak ais krim perasa campuran kalau suka. Pelik kan bentuknya?

Rasanya? 

"Macam Honey Star cereal!," kata anak bongsu saya.

"Aaah..lah...cuma tambah ais krim aje!" kata anak saya seorang lagi.

Tak sampai 10 minit #Jipangi pun habis kami makan.

Dengan Korean Wave (hallyu) yang melanda dunia, khabarnya #Jipangi menjadi trendy sekarang ini.

Pernahkah anda memakan #Jipangi? Kalau anda pernah memakannya kongsilah pengalaman anda di sini. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...