Jadilah Rakan Kembara Naramas Aman ~ Sila daftar di sini



Selasa, 21 Ogos 2012

Pos Khas Naramas Aman dan Ucapan Raya dari Beijing


Ini gambar Naramas Aman dan sebahagian daripada keluarga posing khas untuk rakan-rakan Nota-Kembara sempena Hari Raya yang mulia.






Naramas Aman dan keluarga dari Beijing, Republik Rakyat China mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan "Kajaijie kuailek" yang maksudnya lebih kurang begini:


"Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir & Batin, semoga Aidil Fitri ini membawa nur kebahagiaan, taufik dan hidayah buat kalian."
 
Jangan lupa mengikuti Kembara Naramas Aman. InsyaAllah ada entri khas cara kami sekeluarga menyambut Hari Raya bersama jutaan umat Islam di Beijing. Menarik! Sangat menarik! Tunggu tau!


20 ulasan:

  1. selamat hari raya akak! maaf zahir batin!

    enjoy the raya in beijing! ;)

    btw, tahun ni ramai sungguh pakai kaler purple. heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. @Danny / John. iya-lah, noticed ramai pakai warna purple.
      & mengucapkan eid mubaraq to Naramas Aman & co. cheers.

      Padam
    2. Selamat Hari Raya Danny/John aka Kaki Berangan :) Thanks. Thanks.
      Danny pun pakai purple juga ke he he he?

      @ SW,
      Salam Kenalan dan terima kasih kerana beraya di blog ini he he he.
      SW pun pakai purple juga ke?:)

      Padam
  2. saya tahun ni pakai hitam. sbb atok saya meninggal dunia pada pagi 1 syawal aritu. al-fatihah utk saya. baju raya tahun ni carry frwd next year

    BalasPadam
    Balasan
    1. Innalillahi wainna ilahirojiuun buat Danny & keluarga. :(

      Semoga atuk Danny di tempatkan bersama-sama dgn orang yg solleh.

      Al-Fatihah.

      Padam
  3. Mak oi panjang nye maksud dia! hahaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. @Janggel/Rain,
      Maksudnya panjang walaupun perkataan asalnya pendek he he he. Sama juga apabila kita naik subway di Beijing ni, pengumuman bahasa Chinanya panjang berjela tapi bila diterjemahkan ke Bahasa Inggeris pendek bebenor. Lost in translation he he he :D

      Padam
  4. Salam Eid ul Fitr Yong

    Semoga bergumbira beraya di Beijing bersama keluarga dan saudara2 muslim di sana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eid Mubarak ASP @ Yong!
      Terima kasih. Alhamdulillah saya sekeluarga gembira menyambut raya di Beijing bersama umat Islam di sini. Diharap Yong & keluarga begitu juga.

      Padam
  5. Salam lebaran minal aidin wal faizin buat NA sekeluarga...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Berhati-hati di jalanraya Mie. Semoga Mie dan keluarga dapat bertemu sanak-saudara di hari yg mulia ini. Eid Mubarak.

      Padam
  6. Selamat ari raya prof..muda remaja anak teruna prof..sy sola lagi..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zila ada peluang tu... hehehe

      Padam
    2. Selamat Hari Raya Zila. Tentu Zila sibuk dan penat melayan tetamu di rumah kan! Penang macam mana sekarang?

      Anak2 saya muda belia lagi. Masih available lagi he he he...Macam kata Mie, ada peluang he he he

      Anak saya yg baju kelabu asap tu, lagu dia sekarang tersenarai dlm top 10 di HOT FM...tolonglah support lagu dia tu. Tajuknya Sifar, nama kumpulannya Zero Point O.

      Padam
  7. Salam Prof dan Mie...

    Amboi Mie..support saya!!..hahaha

    Memang penat kat Penang Prof. Saya buat menu special.. spaghetti dan air nya lemonade..hahaha. Yg tu 1st raya la. 2nd raya saya goreng mihun singapore..syok la menjamu orang. Malamnya 1 family wat BBQ. Tahun ni saya terasa eratnya hubungan family saya. 1 family gi beraya rumah sedara. InsyaAllah hujung Sept ni saya buat family day di Cameran Highlands.

    Sy tau anak prof yg artis tu..hehe..hebat smpai top 10 ek.

    BalasPadam
    Balasan
    1. @Zila,
      Spaghetti kegemaran keluarga kami. Mesti Zila punya sedap...bilalah kami dpt makan masakan Zila ;D

      Saya dapat bayangkan betapa meriahnya Zila dan keluarga menyambut raya. Tentu Zila mempunyai hubungan keluarga yang amat rapat. Selamat menyambut hari keluarga, Zila. Nanti boleh share dlm blog ya.

      Semalam saya ke rumah terbuka Duta Besar Malaysia di Beijing. Dapatlah makan masakan Malaysia :). Anak2 pula dah balik Malaysia. Hari ini mula semester universiti.

      Oh Zila dah tengok bakat anak saya ya? Terima kasih.

      Padam
    2. Pasal anak prof tu sy dah lama tgk dalam youtube. Dia dpt kuar kan bunyi music menarik hanya guna mulut...memang hebat. prof pernah bgtau saya dulu.

      Saya dpt jugak bergambar raya ngn makayah..menang best. InsyaAllah nanti saya share kat blog

      Padam
    3. @Zila, terima kasih sebab menghargai bakat anak saya tu.

      Bertuah Zila kerana masih mempunyai ibu bapa. Gunakanlah masa bersama mereka semasa mereka masih ada. Doakan mereka setiap hari. Kalau tak dapat jumpa, call..sms, dll cara.

      Padam
  8. Assalamualaikum Prof.berapakah gaji yang sepatut di minta untuk jawatan pensyarah di universiti di beijing?bagaimana standard of living d sana?bagaimana harga sewa rumah sederhana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumusalam Ramli.
      Gaji pensyarah di sana bergantung kepada universiti tersebut, tetapi ada juga yang hampir sama dengan di Malaysia. Harga sewa rumah di Beijing sangat mahal berbanding dengan sewa rumah di bandar besar di Malaysia. Ramli boleh baca entri saya yang lepas tentang sewa rumah di Beijing bertajuk "Profesor Buta Huruf: Bhg 2/3: Mencari Sewa Rumah". Tetapi makanan, pengangkutan awam, pakaian dan barang-barang keperluan pula tidaklah mahal di Beijing berbanding dengan Malaysia.

      Padam

Kini giliran anda pula untuk memberi pandangan/ulasan.

Ulasan tanpa nama akan dipadamkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...