Jadilah Rakan Kembara Naramas Aman ~ Sila daftar di siniAhad, 8 Januari 2012

Airterjun Sipiso-piso: Lukisan Indah Maha Pencipta

Selepas hari-hari indah bersahabat dengan desiran angin gunung Berastagi, kami menuju ke arah Danau Toba. Bermesra pula dengan bisikan bayu danau hasil letusan gunung berapi terbesar di dunia. Amat berkesan di jiwa.
Melihat dengan mata sendiri Air terjun Sipiso-piso terkesan dengan sejuta kekaguman. Tiada kata seindah bahasa bagi mengungkap keindahannnya. Dengarlah sendiri deru airnya yang jatuh menjunam bagai sebilah pisau tajam membelah kesunyian alam semesta. Datanglah. Lihatlah sendiri untuk mengerti apa yang saya maksudkan...tiada lagi perkataan indah yang boleh saya ungkapkan. SubhanaAllah.


Sejenak kami menuruni bukit, mensyukuri kehijauan hutan tropika lalu melabuhkan punggung di kerusi cafe pinggir danau sambil minum bandrek dan makan pisang goreng panas. Bandrek ini ialah teh halia yang dicampur kayu manis, cengkih, susu, gula dan garam. Sesuai diminum untuk membuang angin badan ketika cuaca sejuk. Sambil-sambil itu mengambil gambar untuk dikongsi bersama rakan-rakan. 

Anak-anak bujang saya meminta seniman jalanan mengukir nama di rantai kunci dan membeli sehelai dua baju. 

Oh...banyak kenangan manis kami bawa pulang. Ingatan saya pada Sipiso-piso amat tajam sehingga ke saat ini, setajam junamannya.Terasa rindu untuk kembali ke sini. Apakah punya kesempatan lagi?
"Dia yang membentangkan bumi dan menjadikan di atasnya gunung-gunung dan sungai-sungai. Dari tiap-tiap buah-buahan Dia jadikan sepasang-sepasang (jantan dan betina). Dia tutupkan malam kepada siang. Sesungguhnya pada demikian itu menjadi tanda-tanda bagi kaum yang memikirkannya" (Ar-Ra'd, 13:3).


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kini giliran anda pula untuk memberi pandangan/ulasan.

Ulasan tanpa nama akan dipadamkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...